Sunday, 7 October 2012

Sayur Sawi dan Cendawan bersos tiram


Bahan-bahan:
  • Cendawan kering direbus sehingga lembut
  • Sayur sawi
  • Sedikit lobak merah di potong memanjang
  • 1 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 biji cili merah @ hijau @ padi
  • Sos tiram
  • Sedikit tepung jagung
  • Sedikit lada hitam
  • Sedikit garam dan serbuk perasa
Cara memasak.
  1. Tumbuk kasar bawang merah dan putih. Panaskan minyak, tumis bawang tersebut.
  2. Masukkan sos tiram dan sedikit air. Kemudian masukkan lada hitam, kacau sehingga sebati.
  3. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air kemudian masukkan ke kuali.
  4. Masukkan cendawan kering yg telah direbus sehingga lembut, lobak merah dan batang sawi. Kacau sehingga sebati.
  5. Akhir sekali masukkan batang sawi, cili merah dan sedikit garam dan serbuk perasa. Selamat mencuba.

3 comments: