- 3 Senduk tepung gandum
- 1/2 labu bawang besar
- 1 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1/4 batang lobak merah
- Segengam ikan bilis
- Sedikit serbuk bikarbonat
- Sedikit serbuk kari, cili dan kunyit
- Sedikit sebuk jintan manis, putih dan ketumbar
- Sedikit serbuk lada hitam dan sulah
- Sedikit serbuk perasa dan garam
Cara membuat.
- Basuh dan rendam ikan bilis sekejab. Tinggalkan sedikit ikan bilis untuk di masukkan ke dalam adunan. Ikan bilis boleh di tumbuk kasar atau di masuk terus ke dalam adunan. Kisar ikan bilis bersama bawang besar, merah, putih dan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam tepung gandum.
- Masukkan kesemua bahan lain dan kacau hingga sebati. Pastikan adunan tidak terlalu cair atau pekat.
- Jemputkan seperti cekodok atau boleh juga gunakan sudu dan gorengkan dalam minyak panas yg penuh. Sedia untuk di hidangkan. Enak di makan untuk sarapan pagi dan minum petang. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment