Bahan-bahan :
- Minyak masak secukupnya untuk mengoreng ayam dan menumis
- 1 ekor ayam/daging dipotong
- 1 cawan santan pekat
- 1 labu bawang di hiris bulat-bulat
- 2 biji kentang di hiris serong
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit serbuk perasa
- Sedikit air ikut kesukaan kepekatan kuah
- Daun bawang,daun sup dan bawang goreng sebagai hiasan
Bahan-bahan untuk di kisar:
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 4 batang serai
- 2 inci lengkuas
- 2 inci halia
- 10 biji cili kering di buang biji
- 2 biji buah keras
- Air asam jawa
- Sedikit serbuk kunyit atau kunyit hidup
- Sedikit air untuk senang dikisar oleh pengisar
Cara-cara memasak.
- Kisar kesemua bahan-bahan yg perlu di kisar.
- Lumurkan ayam dengam sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng ayam dan kentang separuh masak.
- Dengan mengunakan sedikit minyak lebihan gorengan ayam dan kentang tadi, tumiskan bahan kisar hingga nak bau dan pecah minyak.
- Kemudian masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ayam seketika kemudian masukkan santan pekat dan masak sehingga ayam empuk. Biar hingga mendidih dan masukkan kentang.
- Masukkan garam, gula dan serbuk perasa mengikut kesukaan dan rasa anda.
- Masak hingga kuah agak pekat dan bolehla dimasukkan hirisan bawang besar.
- Hidangkan panas-panas bersama daun bawang, daun sup dan bawang goreng sebagai hiasan. Sedap dimakan bersama nasi putih panas-panas, nasi tomato,nasi minyak,nasi briyani dan lain-lain masakan nasi. Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment