Saturday, 22 September 2012

Sayur bendi goreng kicap bersama tauhu dan fish cake

Bahan-bahan:

  • 5 biji bendi
  • 1 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 batang lobak merah
  • 1/2 labu bawang besar
  • 1/2 tauhu dan fish cake
  • 1 biji cili merah
  • Sedikit kicap
  • Sedikit garam dan serbuk perasa
Cara memasak.
  1. Potong serong sayur bendi dan cili merah. Potong memanjang lobak merah.
  2. Panaskan minyak. Goreng tauhu dan fish cake. Ketepikan dulu kemudian tumbuk kasar bawang merah dan putih.Tumiskan bawang merah dan putih tadi dalam lebihan minyak mengoreng tauhu dan fish cake tadi.
  3. Masukkan kicap dan sedikit air, kemudian masukkan sayur bendi dan lobak merah yg telah di potong. Kacau sehingga sebati. Biarkan air sedikit kering.
  4. Masukkan tauhu dan fish cake. Kacau lagi hingga sebati, kemudian masukkan serbuk perasa dan garam.
  5. Akhir sekali masukkan bawang besar yg di potong bulat dan cili merah. Sedia di hidangkan. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment