Thursday, 20 September 2012

Sambal telur sedap





Bahan-bahan:
  • 4 biji telur
  • 1 labu bawang besar
  • Sedikit air asam jawa atau asam gelugur
  • Sedikit sos cili dan tomato
  • Sedikit santan atau susu sejat atau susu pekat manis 
  • 1 biji cili merah atau hijau atau padi
  • Sedikit daun bawang dan  sup
  • Sedikit bawang goreng
  • Sedikit gula, garam dan serbuk perasa

Bahan-bahan untuk dikisar:
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 ulas bawang merah
  • 1/2 labu bawang besar
  • 10 tangkai cili kering di buang biji
  • 1 batang serai
  • Sedikit halia dan lengkuas

Cara memasak
  1. Kisar semua bahan kisar.
  2. Panaskan minyak dan goreng telur separuh masak kemudian dengan mengunakan minyak yg sama, tumiskan bahan yg telah dikisar sehingga pecah minyak.
  3. Tambah sedikit sos tomato dan sos cili serta sedikit air asam jawa atau asam gelugur. Masak hingga kuah sedikit kering. Kemudian masukan sedikit santan atau susu sejat atau susu pekat manis supaya kuah lebih berkrim.
  4. Perasakan dengan sedikit gula, garam serta serbuk perasa. Masukkan bawang besar yg telah di potong bulat dan cili merah yg telah di potong serong. Kemudian masukkan telur yg di goreng separuh masak dan kacau rata sehingga kuah dan telur sebati.
  5. Akhir sekali masukan daun bawang dan sup. Tabur sedikit bawang goreng. Sedia di hidangkan. Enak di makan bersama nasi lemak, nasi tomato, nasi beriani dan nasi berperisa lain mahupun nasi putih. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment